De wereld van Edelblauw is op te delen in drie facties:


Het Koninkrijk der Hooghelanden

De vier provinciën Noordland, Hoogheland, Mahara en de Zuidelijke staat zijn verenigd in het Koninkrijk der Hoogheland. Dit Koninkrijk al vele honderden jaren en de huidige vorst Leopold IV zwaait hier de scepter. De vier provinciën zijn verenigd in de grote oorlog tegen de Zwarte Lotus stam, een gemeenschappelijke vijand. Nadat deze stam was verslagen vormden de vier regio's een Koninkrijk, in de hoop als grootmacht te kunnen floreren.

De Vrije Natie

Sirkana en zijn schaduwbeweging zijn al bijna 200 jaar bezig om een organisatie op te zetten die het Koninkrijk omver kan werpen en een nieuw bestuur kan installeren. De Vrije Natie is de droom van de duistere magiër die aan het roer van de schaduwbeweging staat. In de Vrije Natie is groene magie weer toegestaan, in tegenstelling tot het huidige verbod erop door het Koninkrijk. Sirkana maakt grote stappen en het verwezenlijken van zijn droom is daardoor dichterbij dan ooit. De vlag van de Vrije Natie hint naar de Zwarte Lotus stam. Er zijn twee zwarte lotussen op te zien en de vier cirkels vertegenwoordigen de vier groene wapens die aan de grondslag liggen van de uitgestorven stam.
De Witte Republiek

Dit neutrale land ten noorden van het Koninkrijk wordt gescheiden van het vasteland door de noordelijke oceaan. De republikeinen zijn technologisch superieur aan het Koninkrijk en de Vrije Natie, maar zijn erg op zichzelf en delen hun kennis en kunde absoluut niet met buitenstaanders. Handel tussen de republiek en andere landen is dan ook beperkt tot voedsel en simpele goederen. De republikeinen hebben een sterke mening en vinden dat zij boven de rest staan. Aanhangers van Sirkana noemen zij 'ketters' en inwoners van het Koninkrijk vinden ze maar simpel.